Погачата за бебето е стар народен обичай, който се прави на 40-ия ден след раждането на детето. Смята се, че до 40-ия ден след раждането „майката е нечиста“. В миналото свекървата водила родилката на „Чиста молитва“ в църквата точно на този ден. Така се „очиствали“ и майката и детето. След това майката може да извежда бебето сред хора и всички да го виждат. Това е чисто регилиозната страна на нещата. Фолклорната е, че след този ден бебето е по-укрепнало и може да се представи пред обществото, на близки и приятели.


Кой присъства на погачата?


    Традицията повелява на събитието да присъстват най-близките жени до семейството и майката. Задължително е гостите да дойдат и да си тръгнат по светло.


Какво се прави?


На трапезата се слага пита. Питата трябва да е сладка и обикновено е без украса. Върху нея се поставя бяла кърпа, която може да бъде надписана с името на бебето и датата на погачата.


    Най-важният момент в ритуала е разчупването на питата. Майката е седнала и гушнала детето, а свекървата или тъщата разчупват питата над главите им. Символиката на този ритуал е и двамата да бъдата сити в живота. По време на разчупването две момичета държат кърпата над главите на майката и бебока, така че трохите да се запазят в нея, за да се запазят и да не се разпиляват всички хубави неща, които трябва да се случат на това дете. Важен детайл при изпълнението на този ритуал е момичетата, които държат кърпата, да имат двама живи родители.                    


    Първото парче от питата е за Богородица и младенеца, а второто е за детето. Двете парчета се оставят при парите, които са дадени от гостите и заедно се поставят върху бялата кърпа. След това кърпата се завръзва с парите и парчетата пита в нея, като възелът не трябва да е прекалено стегнат или прекалено хлабав. По този начин бебето няма да е нито стиснато, нито пък с прекалено широки пръсти. Завързаната кърпа се поставя на най-високото място в къщата, като се вярва, че така бебока ще постигне високи успехи в живота си и ще преуспее. Третото парче от питката се поставя в сито, ако има такова, и то е за родилката. Останалата част от питата се раздава на присъстващите. Задължително е всички поканени да вкусят от нея. В този ден от дома не се изнася нищо и нищо от празничната трапеза не се раздава или изхвърля.


    След 40 дни кърпата, която е поставена на високо, се сваля. Парчетата от питата се натрошават на трохи и се дават на птичките, за да разнасят благопожеланията за бебчето по света и за да се сбъдне и осъществи пожеланото.


    Друг ритуал е преди идването на гостите на прага на къщата да се сложи червен конец. Вярва се, че по този начин къщата, майката и бебето ще се предпазят от лоши очи, негативна енергия и уроки.


    На трапезата се слагат само сладки храни, за да е сладък животът на детето. Гостите също носят сладкиши, по традиция. Задължително е на масата да има и сурови орехи. Гостите задължително отпиват глътка алкохол (за предпочитане сладък) за здравето на детето.


    Преди да си тръгне всеки гост оставя в леглото на бебето конец, откъснат от дрехата си, който връзва на възел. Смята се, че по този начин те няма да откраднат съня на малкото и бебето няма да плаче нощем.


    В днешно време е добре да придружим подаръците си с картичка или някакво по-трайно символично послание, в което да изразим своите пожелания за бъдещето на бебето и да го благословим с нашите добри думи.


    Както всеки друг празник и бебешката погача изисква сериозна подготовка. Ако искате да направите добро впечатление на своите гости, е препоръчително да им направите малко символично подаръче за спомен от този ден. За случая са подходящи магнитите за хладилник със снимка на детенцето.


    За празничното настроение допринася и цялостната декорация, която ще краси всяка снимка от този ден. Затова е препоръчително да изберете „банер“ с надпис „Погачата на .....“. Това е най-оригиналният начин да „надпишете“ своите снимки.


Друга част от декорацията е рамка със снимка на бебето и данните от раждането. От една страна остава за спомен, от друга – допълва декора на Вашия празник.


Още предложения за украса, книга за пожелания или за подарък за гостите на погачата можете да разгледате в нашия сайт: www.onepixel.bg